Barcelona Airport

De Spaanse naam voor Barcelona Airport is ‘Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat’ en is benoemd naar de gemeente El Prat de Llobregat waar het vliegveld ligt. Barcelona Airport is de internationale luchthaven van Barcelona. Barcelona is deel van de regio Catalonië en de op één na belangrijkste stad in Spanje. Alleen Madrid en het gelijknamige vliegveld van Madrid staan hoger op de lijst, namelijk op nummer één.

Catalonië grenst aan Frankrijk en is de meest Noordoostelijke provincie. Barcelona Airport heeft momenteel twee Terminals, waarvan Terminal twee op 15 kilometer afstand van Barcelona ligt. Omdat Terminal 1 nog eens 5 kilometer verderop ligt, rijden er continu gratis shuttlebussen tussen beide Terminals.

 

De groei van Vliegveld Barcelona 

Barcelona Airport werd rond 1916 opgericht en is vandaag de dag één van de grootste vliegvelden van Spanje. Het vliegveld wordt gezien als een strategische hub in het Euro-Mediterrane luchtverkeer. In plaats van een nieuwe Terminal te bouwen is dit vliegveld zich gaan focussen op de modernisering van de twee bestaande Terminals. Hierdoor heeft de Luchthaven van Barcelona over de jaren heen een significante groei doorgemaakt en is daardoor een van de snelst groeiende vliegvelden van Europa.

In 2009 werden er iets minder dan 27,5 miljoen passagiers verwerkt en dit aantal was in 2018 al gegroeid tot ruim 50 miljoen. Dat is bijna het dubbele in 11 jaar! Naast de modernisering is er ook een Master Plan in werken waarbij ruim 300 hectare wordt verbouwd met het oog op industriële en commerciële vooruitgang op het vliegveld.

 

De bereikbaarheid van de twee Terminals op Barcelona Luchthaven

Omdat Terminal 1 en Terminal 2 op de Barcelona Luchthaven nogal een eindje van elkaar af liggen, zijn er meerdere opties wat betreft gratis shuttlebussen. Als je van de ene plek in Terminal 2 naar de andere plek in Terminal 2 gebracht wilt worden, kost het ritje met de shuttlebus niet veel tijd. Vaak is het een maximum van zo’n 5 minuten lopen binnen de Terminal. Echter, als je van Terminal 2 naar Terminal 1 moet dan kan het met de shuttlebus wel 14 minuten duren om er te komen!

Van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ’s avonds rijden er elke 5 minuten genoeg shuttlebussen naar alle haltes op het vliegveld. Deze service is gratis. Ook de shuttlebussen die van het vliegveld naar de Lang parkeren locaties rijden zijn een gratis service van het vliegveld.