Ruim 100 jaar Schiphol

Het is dan wel het grootste vliegveld van ons land, maar wat weten we er eigenlijk van? Tussen 1848 en 1852 werd het Haarlemmermeer drooggelegd. Vandaag de dag ligt Schiphol dus eigenlijk op de bodem van het vroegere Haarlemmermeer, op maar liefst 4 meter onder zeeniveau. De meest populaire theorie over waar de naam ‘Schiphol’ vandaan komt, is dat er daar vroeger veel schepen zonken (‘hol’ van ‘schepen’).

Deze theorie is echter nooit bevestigd. De bouw van Schiphol begon allemaal ruim 100 jaar geleden, in 1916, toen boer Knibbe een stuk land van ongeveer 12 hectare aan het Nederlandse leger verkocht.

Van legerbasis naar burgervliegveld

Datzelfde jaar landden er de eerste militaire vliegtuigen. Na de Eerste Wereldoorlog veranderde het vliegveld langzamerhand steeds meer in een burgervliegveld. In 1920 werd Schiphol officieel een vliegveld voor passagiers en breidde het steeds verder uit tot de luchthaven die we vandaag de dag kennen. Schiphol is onder andere de thuisbasis van KLM, voluit de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij genoemd.

Om die reden wordt Schiphol ook wel Koninklijke Luchthaven Schiphol genoemd. Ondanks dat het vliegveld niet in Amsterdam ligt, gebruiken veel toeristen ook wel de naam Amsterdam Airport.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is Schiphol Airport de thuishaven van tal aan Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Denk bijvoorbeeld aan KLM, Tui fly, Martinair, Corendon en Transavia. Het is één van de belangrijkste vliegvelden van Europa, het wordt namelijk veelvuldig als een hub gebruikt door buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.

Dit betekent dat het vliegveld een tussenstop is voor vliegroutes over de hele wereld. Ondanks de enorme omvang van het vliegveld (in verhouding tot het kleine Nederland) is Schiphol nooit af. Op dit moment wordt er druk gebouwd aan een nieuwe pier en terminal, die gepland staan om in 2023 in gebruik te nemen. Kortere wachttijden, optimale veiligheid en snelle service zijn hiervoor de hoofdredenen.