Malaga Airport & Malaga stad

Malaga Airport, in het Spaans ook wel Aeropuerto de Malaga-Costa del Sol genoemd, ligt in de autonome regio Andalusië en is de belangrijkste van de vier internationale vliegvelden in het gebied. Dit kustgebied van Andalusië wordt ook wel de Costa del Sol genoemd en is een populaire vakantiebestemming onder zee- en zonaanbidders.

Malaga Airport ligt maar 8 kilometer van de stad Malaga, de op één na grootste stad van Andalusië en welbekend bij de cultuurliefhebbers. De historische veroveringen van de stad door onder andere de Romeinen, Carthagers, Germanen, Visigoten en Moren is namelijk nog steeds zichtbaar in de vele prachtige gebouwen en historische overblijfselen.

 

Historie & internationale betrekkingen

Aeropuerto de Malaga is één van de oudste vliegvelden van Spanje en staat als een van de weinige nog steeds op de originele plek als waar het rond 1919 is gebouwd. Natuurlijk is het vliegveld sinds die tijd enorm veranderd en gegroeid. Tegenwoordig verwerkt Aeropuerto de Malaga voornamelijk Europese passagiers, met de Britten op de eerste plek. De meeste vluchten komen uit London Gatwick en Manchester. Daarnaast zijn Amsterdam Schiphol, Dublin, Kopenhagen en Brussel andere goede connecties.

Voor binnenlandse vluchten zijn Barcelona, Madrid-Barajas en Palma de Mallorca veelgebruikte routes. Dit vliegveld van Malaga is al jaren aan het groeien. In 2009 werden er ruim 11,6 miljoen passagiers verwerkt en in 2019 was dit aantal 19 miljoen. Dit is een groei van ruim 7 miljoen passagiers in 10 jaar.

 

Museum van vliegveld Malaga, navigatie en luchttransport

Op 13 November 1997 werd er op Vliegveld Malaga de ‘Museo de Aeropuertos y Transporte Aéreo’ geopend. Dit museum van vliegveld, navigatie en luchttransport is gemaakt met het oog op de educatie van kinderen en geïnteresseerden in luchttransport. Het gaat niet alleen om de objecten maar ook om de historie en ontwikkeling van het vliegveld en Malaga stad. Het vliegveld staat in deze unieke tentoonstelling centraal voor de vroegere visies voor Malaga als toeristenbolwerk en hoe deze plannen uiteindelijk gerealiseerd zijn.

Het museum laat ook zien hoe het vliegveld is geëvolueerd tot het moderne internationale bedrijf dat het vandaag de dag is. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je wat tijd te doden hebt op het vliegveld óf als je gewoon in de buurt bent.